Güncel Duyurular
Çalıştay Hakkında
Türkiye’de Tilia tomentosa Moench., Tilia platyphyllos Scopoli, Tilia dasystyla Steven subsp. cucasica (V.Engl.) Pigott ve Tilia cordata Miller subsp. cordata olmak üzere ıhlamurun 4 türü doğal olarak yetişmektedir. Genel olarak ıhlamur türleri 30-40 m’ye kadar boylanabilmekte ve yazın yaprağını dökmektedirler (Oral 2014). Karabük İli, Yenice İlçesinde Tilia temontosa (Gümüşi ıhlamur) ve Tilia dasystyla Steven subsp. cucasica (Kafkas ıhlamuru) bulunmaktadır. Yerel halk çoğunlukla Gümüşi ıhlamur toplamayı tercih etmektedir. Ihlamur türleri doğal yayılış gösterdiği ormanlarda saf meşcere halinde bulunmayıp, daha çok tek tek ağaçlar halinde veya yer yer kümeler şeklinde bulunmaktadırlar.
Ormandan üretilen, odun hammaddesi dışında kalan, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünler odun dışı orman ürünleri (ODOÜ) olarak adlandırılmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de tıbbi olarak kullanılan bitkilerin sayısının 500 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, doğadan toplanarak ticareti yapılan toplam bitki türü sayısının 346 olduğu ve bunların 112’sinin ihraç edildiği 24’ünün endemik olduğu, endemik türlerin 7’sinin de halen ihraç edildiği belirtilmektedir (Kurt vd. 2016). Ihlamurların çiçeği, ODOÜ olarak kabul edilmekte, doğal ormanlardaki ıhlamur ağaçlarından toplanmakta, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından ODOÜ olarak kaydı tutulmaktadır. Bu kapsamda Türkiye ormanlarında, 2014 yılında 4 ıhlamur türünde yaklaşık 740 ton ıhlamur çiçeği serveti olduğu belirtilmektedir (OGM 2017). ODOÜ konusunda yapılacak bilimsel araştırma ve geliştirme, ODOÜ üretimi ve ürünlerin sağlandığı ormanların yönetiminin bilimsel bir biçimde yapılmasına yol açabilecek, bu gelişme ve ilerlemeler sonunda halka yeni gelir kaynakları sağlanması yanında ormanların sağladığı çok yönlü yararlar daha ön plana çıkabilecektir. Ihlamur çiçeği üretimini ve değerlendirilmesini de bu çerçevede ele almak gerekmektedir. 

Karabük Üniversitesi, Orman Fakültesi ile Karabük Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliği ile yürütülen, Orman-Endüstri Buluşmalarının ikincisinde yukarıdaki kapsamda “Orman-Endüstri Buluşmaarı II, Ihlamur Çalıştayı” adıyla bir etkinlik yapılması kararlaştırılmıştır. Ihlamur Çalıştayı, Karabük Üniversitesi Orman Fakültesi, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ile Yenice Belediye Başkanlığının işbirliğinde hazırlanmıştır.

Çalıştay Düzenleme Kurulu
  Ünvanı Adı, Soyadı Görevi
1 Prof. Dr. İzzet AÇAR Başkan
2 Doç. Dr. Murat ALAN Üye
3 Doç. Dr. Ufuk COŞGUN Üye
4 Doç. Dr. Cumhur GÜNGÖROĞLU Üye
5 Doç. Dr. Hüseyin YÖRÜR Üye
6 Arş. Gör. Ahmet AÇIL Üye

Çalıştay Yer: Karabük İli Yenice İlçesi Ihlamur Teras
Tarihi : 26 Mayıs 2022